Студентите от специалност „Новогръцка филология“ в Софийския университет представят откъс от комедията „Вавилония“ от Д. К. Визандиос (първо действие, първа, втора и трета сцена). Премиерата на представлението се състоя през януари 2020 г.

Комедията „Вавилония” е издадена за първи път през 1836 г. в Навплион, първата столица на новата гръцка държава, и е първата комедия, играна в Кралство Гърция (1837 г.).

Заглавието на пиесата препраща към старозаветното объркване на езиците, към неразбирателството и разделението между хората, породено от езиковите различия. В своята драматургична интерпретация на темата Византиос представя многообразието на гръцките диалекти от началото на 19-и век. Сюжетът на комедията събира на едно място гърци от различни краища на гръкоезичния свят, които се опитват да общуват всеки на своя местен говор. Това води до недоразумения и впоследствие до конфликт. Намесва се полицията, всички са арестувани, причините за раздора се изясняват и краят е щастлив.

Комедията разкрива и етнографското богатство на местните традиции и навици в храненето, облеклото, дори музикалните и танцовите предпочитания. Нещо повече, с това свое произведение Визандиос се включва в дискусията за диглосията и формирането на новогръцкото койне, която има изключително важно място в живота и развитието на гръцкото общество и държава до последните десетилетия на 20-и век.

Първите три сцени от първо действие, показани в представлението, ни пренасят в месец октомври 1827 г. в странноприемницата на мосю Бастиас, където един по един пристигат гърци от различни области, които научават вестта за разгрома над турско-египетския флот на Ибрахим Паша в морското сражение в Наваринския залив и решават да отпразнуват заедно победата на съюзническите сили. Всеки говори по различен начин, дали ще успеят да се разберат?

Във видеото звучи инструменталът „Аргитико“ (Каламата) от албума «Θε’ μου μια κόρη Πατρινιά» на Центъра за традиционна гръцка музика „КЛИДА“.

Участват студентите: Десислава Ананиева, Анна Нацариду, Калин Стоев, Ванина Хазан, Елени Манова, Филип Иванов, Игор Коробко, Мария Папантониу и Памела Кръстева

Костюмите са изработени от Ангелика Радева.