Силвия Желева с ректора на Солунския университет, проф. Периклис Миткас

Радваме се на изключителния успех на Силвия Желева, студентка в IV курс в специалност Новогръцка филология в Софийския университет, която е победителят във Втората световна олимпиада по новогръцки език. Вторият финален кръг на олимпиадата се проведе на 28 юни 2018 г. в Солунския Аристотелев университет, като в него участваха осем състезатели от Албания, България, Египет, Китай, Украйна, Румъния, Русия и САЩ. С резултат от 77 точки от максимум 100 Силвия Желева успя да изпревари дори четиримата представители на гръцката диаспора сред финалистите и спечели магистратура в Солунския университет.

Председателят на надзорната комисия на Училището за новогръцки език към Солунския университет, доц. Анастасиос Цангалидис, председателят на УС на Центъра за гръцки език, проф. Йоанис Казазис, финалистите в олимпиадата и ректорът на Солунския университет, проф. Периклис Миткас

Световната олимпиада по новогръцки език се провежда тази година за втори път от Солунския Аристотелев университет и Центъра за гръцки език и под егидата на гръцкото Министерство на образованието, научните изследвания и вероизповеданията и с финансовата подкрепа на фондация „Иван Савидис”. Първата подобна олимпиада се проведе през 2016 г. Основните цели на състезанието са стимулирането на интерес сред младите хора към изучаването на гръцки език, подкрепата на млади таланти от гръцката диаспора и създаването на условия за диалог между младежите от цял свят, говорещи гръцки. Изискванията към участниците са да са на възраст между 18 и 25 години и да са родени и да живеят извън пределите на Гърция и Кипър.

В първия кръг, който се проведе на 10-и януари тази година в 12 центъра за сертифициране на ниво на владеене на гръцки език в Албания, Армения, България, Грузия, Египет, Китай, Полша, Турция, Украйна, Румъния, Русия и САЩ, взеха участие 42 души, трима от които възпитаници на специалност Новогръцка филология в Софийския университет. От него бяха излъчени 10 финалисти. За тях непосредствено преди втория кръг беше организиран едноседмичен курс по новогръцки език и култура в Университетския лагер в Каландра (Халкидики).

Силвия Желева в изпитната зала с логото на олимпиадата

Силвия Желева е завършила Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски” в гр. Бургас с италиански и английски език. В 12-и клас печели олимпиада по италиански език и с това си постижение е приета в бакалавърската програма по италианска филология в Софийския университет. Силвия няма гръцки корени; първият ѝ досег с гръцкия език е посредством нейна приятелка, живяла дълги години в южната ни съседка. Още от началото на академичната година започва да посещава паралелно занятията в новогръцка филология и впоследствие се прехвърля да учи съвременен гръцки език и култура. Тя съумява да се възползва максимално от всички възможности, които обучението в програмата предлага: участва в два студентски проекта, посветени на съвременната гръцка песенна поезия, посещава със стипендия интензивния летен курс на Училището за гръцки език към Солунския Аристотелев университет, два пъти участва в Лятната школа по гръцки език и култура на Атинския Каподистриев университет (отново със стипендия) и се обучава два семестъра по програмата „Еразъм+” в Солунския университет.

Любовта и интереса си към Гърция Силвия доказва системно със сериозна работа и високи постижения. Помагат ѝ безспорният ѝ талант за езици, спортният ѝ дух и вкусът ѝ към предизвикателствата.

Удостоверието на Силвия за участие във 2-рата Световна олимпиада по новогръцки език

Официално съобщение за резултатите от Втората световна олимпиада по новогръцки език на сайта на Солунския Аристотелев университет

Официално съобщение за постижението на Силвия Желева на сайта на Софийския университет