Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδος»

 

Ο Τομέας  Νεοελληνικής Φιλολογίας της Έδρας Κλασικής και Ουγγρικής Φιλολογίας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή κλασικής φιλολογίας Μπόγκνταν Μπόγκντανοβ, και κυρίως χάρη στους οτρηρούς μόχθους της καθηγήτριας νεοελληνικής γλωσσολογίας  Στόινα Πορομάνσκα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1992/1993, κατόπιν αποφάσεως του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδος» και του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας.

Προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας

Οι σπουδές στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας διαρκούν 8 εξάμηνα και απαιτούν την παρουσία των φοιτητών σε όλα τα μαθήματα. Οι επιτυχώς αποφοιτήσαντες αποκτούν την ειδικότητα «φιλόλογος»  στο επίπεδο του bachelor.

Η εισαγωγή στον τομέα γίνεται κατόπιν εξετάσεων σε κάποια από τις ακόλουθες γλώσσες· αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά ή ρώσικα. Στα μόρια εισαγωγής προστίθενται ο βαθμός των επί πτυχίου εξετάσεων της μέσης εκπαίδευσης στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά ή ρώσικα (με συντελεστή 2), καθώς και ο τελικός βαθμός της σχετικής ξένης γλώσσας από το απολυτήριο. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Το πρόγραμμα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών ξεκινά από μηδενικό επίπεδο, με εντατική σειρά μαθημάτων διαρκείας ενός μηνός. Για τα τέσσερα έτη συνολικά προβλέπονται πάνω από 1500 ώρες διδασκαλίας της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης γενικά φιλολογικά μαθήματα, αρχαία ελληνικά και κλασικούς έλληνες συγγραφείς, βυζαντινή γλώσσα και συγγραφείς της βυζαντινής περιόδου, εξειδικευμένα μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας περί της Αρχαίας Ελλάδας, του Βυζάντιου και της Νεωτέρας Ελλάδας, μαθήματα μεθοδολογίας της διδασκαλίας της νεοελληνικής κ. ά. Ο σκοπός είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν πολύπλευρη φιλολογική βάση, επικοινωνιακές ικανότητες, γνώση της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας επισήμου και καθημερινού επιπέδου, ευρεία κατάρτιση σχετικά με τις τάσεις στην εξέλιξη της νεοελληνικής κοινής, πρακτική εξοικείωση με τη νοοτροπία των σύγχρονων Ελλήνων, καθώς και επίγνωση της ιστορίας και του πολιτισμού του νότιου γείτονα της Βουλγαρίας.

Οι φοιτητές στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών συνήθως έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται για ένα ή δύο εξάμηνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Σωκράτης – Έρασμος». Τους δίδεται επίσης η δυνατότητα να μετάσχουν σε θερινά γλωσσικά σεμινάρια σε ελληνικά πανεπιστήμια. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Σωκράτης – Έρασμος»

Μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική γλωσσολογία και μετάφραση

Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας προσφέρει και μεταπτυχιακές σπουδές διαρκείας τριών εξαμήνων υπό το γενικό τίτλο «Νεοελληνική Γλωσσολογία και Μετάφραση». Η εισαγωγή στο πρόγραμμα γίνεται κατόπιν προφορικής και γραπτής εξέτασης στα νέα ελληνικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Μεταπτυχιακές σπουδές νεοελληνικής γλωσσολογίας και μετάφρασης».

90 λεπτά για την Ελληνική Γλώσσα

90 λεπτά για την Ελληνική Γλώσσα

Η Πρεσβεία της Ελλάδoς στη Βουλγαρία και ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου...